Leverfunctietesten - bloedtest


In de medische literatuur is er geen strikte definitie van de term "leverbloedmonsters", evenals de lijst met tests die daarop betrekking hebben. Momenteel zijn er een groot aantal laboratoriumparameters die de toestand van de lever beoordelen. Door ze te evalueren, zal de arts een conclusie kunnen trekken over de activiteit van het pathologische proces, de aard ervan en de oorzaak van de ontwikkeling van de ziekte suggereren. De meest voorkomende en informatieve van deze indicatoren kunnen worden toegeschreven aan leverfunctietesten..

Waarom heb je een lever nodig?

Veel wetenschappers vergelijken dit orgaan met de ‘chemische fabriek’ van ons lichaam. Op dit moment tellen artsen meer dan 200 verschillende leverfuncties die zorgen voor de normale werking van het lichaam. Ze kunnen worden onderverdeeld in de volgende groepen:

  • Deelname aan de vertering van voedsel. De levercellen produceren gal, wat nodig is voor de opname van vetten, de vernietiging van schadelijke micro-organismen in de voedselbolus en de verbetering van de darmmotiliteit. Bij een tekort aan gal kan de patiënt dunne ontlasting hebben met mengsels van vet, buikpijn, het risico op darminfecties neemt toe;
  • Neutralisatie van gifstoffen (alcohol, drugs, gifstoffen, enz.) En medicijnen. Om deze taak te volbrengen, werken een aantal vitale enzymen, cytochromen, waarmee u vreemde stoffen uit het lichaam kunt verwerken en verwijderen. Een aantal pathologieën kan leiden tot een tekort aan cytochromen, een vertraging van de bovengenoemde stoffen en de kans op vergiftiging vergroten;
  • Een normale bloedstolling behouden. Ernstige schade aan het leverweefsel leidt tot een schending van het ontstaan ​​van 4 van de 13 belangrijkste stollingsfactoren. Als gevolg hiervan heeft een persoon tekenen van verhoogde bloeding: het verschijnen van blauwe plekken met lichte verwondingen, bloedzweten in de gewrichten, het verschijnen van een roodachtige kleur van urine, zwarte uitwerpselen en blijde andere symptomen;
  • Retentie van vocht in de bloedsomloop. Eiwitproductie is een van de belangrijkste mechanismen om oedeemvorming te voorkomen. Zijn bepaalde concentratie trekt water aan en voorkomt dat het vrijkomt in het onderhuidse weefsel van de benen, armen en inwendige organen;
  • Verwijdering van producten voor vernietiging van bloedcellen. Gemiddeld leeft een erytrocyt (een rode bloedcel die zuurstof vervoert) ongeveer 180 dagen. Hun gehalte in het bloed overschrijdt enkele triljoenen, terwijl dagelijks sommige van de erytrocyten afsterven en nieuwe cellen deze vervangen. Als gevolg van celdood wordt ongebonden bilirubine gevormd (deze stof is giftig voor mensen), dat wordt opgevangen door de lever en zich bindt aan galcomponenten, waarna het wordt uitgescheiden in de duodenale holte..

Bij ernstige orgaanschade kunnen alle bovengenoemde functies worden verstoord, maar in de vroege stadia van ziekten worden meestal slechts 1-2 ervan aangetast. Tegelijkertijd zijn externe symptomen van de ziekte afwezig of zeer zwak uitgedrukt. Om beginnende veranderingen tijdig te detecteren, kunt u een aantal laboratoriumtesten gebruiken.

Wat voor soort analyse u nodig heeft

Zoals hierboven vermeld, is er geen universele test voor leverfunctietesten. Indicatoren die het werk van de lever weerspiegelen, worden tijdens verschillende procedures bepaald. Om de toestand van het orgel te beoordelen, is het daarom noodzakelijk om drie hoofdanalyses te doorstaan:

  • Uitgebreide biochemische bloedtest;
  • Coagulogram;
  • Algemene urineanalyse (afgekort - OAM).

Met de eerste studie kunt u een pathologisch proces identificeren, de oorzaak ervan aangeven en het werk van sommige functies controleren, zoals de aanmaak van stoffen (eiwit, albumine) en de eliminatie van bilirubine uit het lichaam. De benoeming van een coagulogram is nodig om stoornissen in het stollingssysteem te diagnosticeren en het risico op verhoogde bloeding te bepalen.

Een algemene urinetest wordt gebruikt om een ​​ernstige nieraandoening uit te sluiten. Aangezien wanneer het nierfilter beschadigd is, er ook aanzienlijk eiwitverlies kan optreden, oedeem en andere symptomen die vaak voorkomen bij leveraandoeningen kunnen optreden, moet OAM bij alle patiënten worden uitgevoerd.

Voorbereiding op het onderzoek

Bloed Test

De studie wordt 's morgens op een lege maag aanbevolen. Alcohol in een van zijn varianten moet 3 dagen vóór de procedure worden uitgesloten. Binnen 3 uur voordat bloed wordt afgenomen, is het noodzakelijk om te stoppen met roken en intensieve lichamelijke activiteit te ondernemen (sporttraining, joggen, ochtendoefeningen, enz.). Stress en overbelasting moeten zoveel mogelijk worden vermeden.

Als u 's ochtends geen bloed kunt doneren, is het toegestaan ​​om de procedure overdag uit te voeren. In dit geval moet echter aan de volgende voorwaarden worden voldaan:

  • Tijd vanaf de laatste maaltijd - minimaal 4 uur;
  • Aan de vooravond van het onderzoek wordt ook aanbevolen om fysieke en emotionele overbelasting te voorkomen, niet roken;
  • U moet weigeren cafeïnehoudende dranken of taurinedranken te nemen: energiedrankjes, Coca-Cola, koffie, sterke thee. U kunt zonder beperkingen water drinken.

Het wordt niet aanbevolen om het dieet alleen aan te passen voor onderzoek en om eventuele medicatie te annuleren zonder eerst een arts te raadplegen - dit kan het resultaat beïnvloeden en het werkelijke beeld verstoren.

Analyse van urine

Om correct te urineren voor onderzoek, moet u zich houden aan een aantal eenvoudige aanbevelingen:

  1. Direct voordat u de analyse uitvoert, moet u uzelf onder de douche wassen. Deze aanbeveling is relevant voor zowel vrouwen als mannen;
  2. Het eerste deel van de urine (de eerste 3-5 seconden vanaf het begin van het plassen) moet door de pot worden geleid. Het niet naleven van deze regel kan leiden tot de detectie van een verhoogde hoeveelheid eiwit, epitheel of cellen;
  3. De pot moet bij de apotheek worden gekocht - dit garandeert de afwezigheid van bacteriën, vreemde eiwitten of andere onzuiverheden;
  4. Er zijn geen dieetbeperkingen of veranderingen in levensstijl vereist om een ​​nauwkeurig resultaat te krijgen.

Indicatoren van "gebakken monsters"

Ziekten of schade aan een orgaan door giftige stoffen hebben steevast invloed op de toestand van zijn cellen en de uitvoering van functies. De meest informatieve indicatoren waarmee u de toestand van de leverweefsels kunt beoordelen, het aantal levertesten, staan ​​in de onderstaande tabel vermeld.

Bloed samenstelling

Een van de belangrijkste indicatoren van het vetmetabolisme in het lichaam. De productie van verschillende soorten cholesterol vindt plaats in de lever. Daarom is een afname van de hoeveelheid onder de normale waarden een indirect teken van schade aan dit orgaan..

Een verhoging van het totale cholesterolgehalte kan optreden bij een groot aantal ziekten, ook bij stagnatie van gal in de leverkanalen of in de galblaas, bij aanwezigheid van leververvetting.

De hoeveelheid totaal eiwit weerspiegelt het vermogen van de lever om complexe chemische verbindingen te maken. Albumine is een soort eiwit met een kleine massa, maar tegelijkertijd een groot aantal functies, met name: transport van voedingsstoffen, vasthouden van vocht in bloedvaten.

Houd er rekening mee dat een afname van hun aantal ook kan worden geassocieerd met schade aan het nierfilter, daarom is het voor een juiste diagnose ook noodzakelijk om OAM uit te voeren.

Coagulogram

Algemene urineanalyse (OAM)

Sample tarievenWat wordt bewezen?
Bilirubine:
  • Algemeen -5-22 μmol / l;
  • Gratis (ongebonden, ongeconjugeerd) 3,3-12 μmol / L;
  • Gebonden (geconjugeerd) 1,6-6,7 μmol / L.
Bilirubine is een afbraakproduct van bloedcellen dat normaal door de lever uit het bloed wordt opgevangen en via de galwegen wordt uitgescheiden. Een toename van de hoeveelheid duidt op een probleem in dit systeem:

  • Een toename van alleen de indirecte fractie is een teken van overmatig verval van erytrocyten (bloedcellen);
  • Een toename van alleen de directe fractie duidt op stagnatie van gal in de lever of in de galwegen (kanalen en galblaas)
  • Een toename van beide fracties is meestal een teken van leverschade..
Transaminase-enzymen:

  • ALT 8-41 U / l;
  • AST 7-38 E / l.
Bij een gezond persoon worden deze enzymen alleen in de cellen van interne organen aangetroffen. Verhoogde transaminasen en andere tekenen van leverschade zijn vaak tekenen van vernietiging van levercellen..
Alkalische fosfatase (ALP)

  • 29-120 U / l of
  • 0,5-2 μkat / l.
Deze enzymen duiden meestal op de aanwezigheid van galstagnatie, zowel intrahepatisch als extrahepatisch.
Gamma Glutamine Transpeptidase (GGTP) Minder dan 60 U / L.
Totaal cholesterol 3,1-5,0 mmol / l
Totaal eiwit 65-86 g / l
Albumine

  • 35-56 g / l Or
  • 50-60% van totaal eiwit
Protrombine-index (PTI) 80-100%Deze indicatoren weerspiegelen het vermogen van bloed om te stollen, met behulp van een aantal speciale eiwitten - stollingsfactoren. Omdat de productie van sommige factoren afneemt tegen de achtergrond van ziekten, neemt de stollingstijd toe en veranderen de coagulogramindicatoren.
Fibrinogeen
  • 2-4 g / l Or
  • 200-400 mg%
Gedeeltelijke geactiveerde tromboplastinetijd (APTT) 25-37 seconden
EiwitEen afname van het eiwitgehalte en de ontwikkeling van oedeem kan niet alleen worden waargenomen tegen de achtergrond van ziekten van het spijsverteringsstelsel, maar ook met schade aan het nierfilter. Om deze groep pathologieën uit te sluiten, is het daarom altijd nodig om OAM uit te voeren

Na analyse van de bovenstaande indicatoren kan men een ondubbelzinnige conclusie trekken over de aan- of afwezigheid van pathologie. Ook kan het decoderen van leverfunctietests helpen bepalen welke orgaanfuncties zijn aangetast en hoe uitgesproken deze beperkingen zijn. De diagnose en het type ziekte kunnen echter alleen worden opgehelderd door aanvullende onderzoeksmethoden..

Tekenen van pathologie bij levertesten

Pathologische veranderingen in de analyses kunnen fundamenteel worden onderverdeeld in drie opties. Het eerste is bewijs van beschadiging en vernietiging van levercellen. Met de tweede optie kunt u een schending van de basisfuncties van het orgaan detecteren, zoals de synthese van vitale stoffen, de verwerking van gifstoffen en medicinale stoffen, de opname en uitscheiding van bilirubine uit het lichaam. De laatste mogelijke variant van veranderingen kan wijzen op de aanwezigheid van stagnatie van gal in de leverkanalen of in de galblaas.

Er moet aan worden herinnerd dat leverfunctietesten niet-specifieke indicatoren zijn die kunnen veranderen bij verschillende ziekten. Daarom moeten ze worden beoordeeld in combinatie met andere gegevens: menselijke klachten, de toestand van het spijsverteringsstelsel, verkleuring van ontlasting en urine..

Mogelijke pathologische veranderingen in de resultaten en de principes van hun interpretatie worden hieronder vermeld..

Tekenen van celvernietiging

Allereerst wordt dit proces bewezen door de verhoogde indices van leverenzymen, die normaal in een vrij beperkte hoeveelheid in het bloed aanwezig zijn. Ook lijden andere functies als gevolg van weefselschade, voornamelijk de opname en uitscheiding van bilirubine..

Door de vernietiging van cellen komt gebonden bilirubine vrij in het bloed - de geconjugeerde (gebonden fractie) stijgt. Vanwege de schending van het vangen van ongebonden bilirubine, als gevolg van een afname van het aantal functionerende cellen, neemt de indirecte (niet-geconjugeerde, ongebonden) fractie toe.

Tekenen van weefselschade en schade aan cellulaire structuren zijn dus:

  • Verhoogde ALT-waarden;
  • Verhoogde AST-concentratie;
  • Groei van totaal bilirubine, zijn gebonden en ongebonden fracties.

In dit geval maakt de persoon zich helemaal geen zorgen over de symptomen van de ziekte. Alleen bij een hoge pathologische activiteit verschijnt geelverkleuring van de sclera van de ogen en de huid, bij afwezigheid van een sterke bruine kleur. Er kan een intensere kleuring van de ontlasting zijn in een donkerbruine kleur en donker worden van urine (tot een lichtbruine of zelfs "bier" kleur). Buikpijn, zwelling en ongemak, in de regel nee.

Orgaandisfunctie

Wanneer een pathologisch proces leidt tot het onvermogen van de lever om zijn taken naar behoren uit te voeren, heeft een persoon een heel complex van verschillende symptomen en veranderingen in laboratoriumtests. De belangrijkste diagnose zijn de volgende symptomen:

Biochemische analyse

Eiwitconcentratie in urine minder dan 0,3 g / dag of minder dan 0,14 g / l

InhoudsopgaveKlinisch symptoom
Verhogingen van totaal en ongebonden of ongeconjugeerd bilirubine
  • Verduistering van de urine;
  • Meer intense kleuring van uitwerpselen;
  • Het verschijnen van een gele tint voor de sclera van de ogen en huid.
Verlaging van de bloedconcentratie van totaal eiwit en albumine
  • Het optreden van mild oedeem in elk deel van het lichaam. Oedeem kan zeer groot zijn, vocht hoopt zich, naast onderhuids weefsel, vaak op in de buikholte, borstholte en pericardiale zak;
  • Het verschijnen van spataderen op de huid - kleine bloedingen die lijken op gesprongen haarvaten. Voortkomend uit een schending van het gebruik van geslachtshormonen.

Coagulogram

Verlaagde niveaus van PTI, fibrinogeen, APTT

Meer bloeding, ook van het tandvlees, van het neusslijmvlies, van de huid en van inwendige organen (inclusief de darmen en maag). Tekenen van bloeding uit het spijsverteringskanaal kunnen zijn:

  • Uitwerpselen van zwarte kleur met een stinkende geur, op voorwaarde dat niet eerder actieve kool, bismutpreparaten en andere kleurstoffen zijn ingenomen;
  • Braken met bloed of koffiedik;
  • Bij bloeding uit de onderste darmen in de ontlasting, kan het gelijkmatig worden gemengd met donker scharlaken bloed;
  • Wanneer bloed vrijkomt uit aambeien, blijft de ontlasting onveranderd, maar blijft er tegelijkertijd een bloedspoor op de bovenkant of op toiletpapier achter.
De afwezigheid van proteïne in de OAM en hoge leverfunctietesten zal de aanwezigheid van leverproblemen of met voeding bevestigen, met een lage eiwitconcentratie in het bloed. De aanwezigheid van een kleine concentratie van eiwitverbindingen in de urine sluit leverpathologie echter niet altijd uit en vereist de studie van andere indicatoren van de tabel met levertesten.

Stagnatie van gal

De oorzaak van intrahepatische stasis is meestal de proliferatie van bindweefsel in plaats van normaal leverweefsel. Bindweefselvezels vullen het volume van het aangetaste deel van het orgel aan, maar kunnen geen van zijn functies vervullen. Bovendien knijpen ze de bestaande galkanalen samen en verstoren de uitstroom ervan, wat leidt tot "zweten" van de galcomponenten door de wanden van de galvaten in het bloed..

Tekenen van deze pathologische aandoening zijn een aantal verhoogde leverfunctietesten:

  • Verhoogd totaal cholesterolgehalte;
  • Verhoogde concentratie van GGTP, ShchV;
  • Significante toename van de totale en gebonden bilirubineconcentratie.

Uitgesproken stagnatie van gal gaat steevast gepaard met hevige jeuk, als gevolg van de afzetting van de gebonden fractie van bilirubine in de huid. Houd er echter rekening mee dat een verminderde uitstroom ook kan worden geassocieerd met aandoeningen van de galblaas en de galwegen..

Aanvullend onderzoek

Verlaagde of verhoogde hepatische normen bepalen niet nauwkeurig de oorzaak van de ziekte. Voor dit doel is het noodzakelijk om aanvullende diagnostische procedures voor te schrijven. Deze omvatten een aantal analyses en instrumentele technieken die de aanwezigheid van hepatitis, erfelijke stofwisselingsstoornissen (ziekte van Wilson-Konovalov), cirrose, orgaanvasculaire laesies en oncologische ziekten zullen elimineren..

Meestal wordt het aanbevolen om de volgende onderzoeken uit te voeren om de oorzaak van de pathologie te achterhalen:

Analyse voor bloedhepatitis (B, C, D)

Eliminatie van virale infecties die orgaanweefsel aantasten.

Bepaling van de concentratie van ceruloplasmine

Uitsluiting van aangeboren aandoeningen van het kopermetabolisme in het lichaam (ziekte van Wilson-Konovalov), wat leidt tot snel progressieve cirrose.

Bepaling van antimitochondriale antilichamen

Aanbevolen bij afwezigheid van een duidelijke oorzaak van leverdisfunctie. Maakt het mogelijk om de aanwezigheid van een aantal auto-immuunziekten uit te sluiten (inclusief primaire biliaire cirrose), waarbij het lichaam gezonde menselijke cellen begint te vernietigen.

Abdominale echografie

Inbegrepen in de enquêtestandaard. Echografie is nodig om de structuur en grootte van de lever te bepalen, de aanwezigheid van vrij vocht in de buikholte, de grootte van de milt te meten.

Deze studie is absoluut veilig voor mensen, maar vereist enige voorbereiding. 3 dagen voor de echografie moet een persoon vezelrijk voedsel weigeren (rauwe groenten en fruit, grof granen, vers brood).

Het onderzoek wordt uitgevoerd op een lege maag (ervoor - 8 uur honger), drinkwater is toegestaan.

Fibroscan

Hiermee kunt u de toestand van orgaanweefsels bepalen, de aanwezigheid van foci van proliferatie van bindweefsel, de ontwikkeling van cirrose.

Biopsie

Deze studie is nodig om de definitieve diagnose vast te stellen als er een vermoeden bestaat van de ontwikkeling van cirrose of kanker..

Een biopsie is een operatie die volledige voorbereiding van een persoon vereist, inclusief een uitgebreid onderzoek van zijn toestand, bepaling van de bloedgroep en Rh-factor, de toestand van het stollingssysteem.

Na het uitvoeren van anesthesie wordt een klein stukje orgaanweefsel genomen met een priknaald voor onderzoek onder een microscoop. Meestal wordt het inbrengen van de naald gecontroleerd door een ultrasone machine.

Het resultaat wordt binnen 1-2 weken voorbereid.

Doel benoemingPrincipe van dirigeren
Een kleine hoeveelheid veneus bloed is voldoende om de tests uit te voeren. Tegelijkertijd zijn het tijdstip van de dag en het verband met voedselinname niet belangrijk om een ​​betrouwbaar resultaat te verkrijgen..
Fibroscan (of elastografie) wordt uitgevoerd volgens dezelfde principes als echografie, maar vereist geen voorbereiding van de patiënt. Gemiddelde tijd - 20 minuten.

De definitieve lijst met onderzoeken die voor een bepaalde patiënt nodig zijn, wordt bepaald door de behandelende arts. Het kan worden aangevuld met verschillende onderzoeksopties, zoals het uitvoeren van de Rehberg-test (om de toestand van de nieren te beoordelen en het hepatorenaal syndroom uit te sluiten), scintigrafie, computer- en magnetische resonantiebeeldvorming.

FAQ

Er zijn twee fundamenteel verschillende opties. De eerste is gratis, in het kader van gratis dienstverlening op basis van de verplichte ziektekostenverzekering (MHI). Om dit te doen, moet u contact opnemen met een plaatselijke therapeut, die u na een uitgebreid onderzoek, als u een ziekte van het lever-galstelsel vermoedt, u voor een aanvullend onderzoek zal sturen..

De tweede optie is om te slagen voor tests die zijn opgenomen in leverfunctietests in privélaboratoria. Helaas moet worden opgemerkt dat deze optie veel eenvoudiger en sneller is. Voordien wordt het echter aanbevolen om een ​​arts te raadplegen, die de lijst met indicatoren zal bepalen die specifiek voor u nodig zijn..

Elke arts, ook uw plaatselijke arts, kent de testnormen en heeft geen recht op medische zorg. Maak gewoon een afspraak met hem om een ​​consult te krijgen.

Momenteel voldoet elk laboratorium zorgvuldig aan alle normen voor bloedafname, gebruikt het alleen wegwerpinstrumenten en ondergaat medisch personeel periodiek uitgebreid onderzoek. Dienovereenkomstig is de kans dat de patiënt geïnfecteerd raakt minimaal. Er kan geen schade ontstaan ​​door een afname van het bloedvolume in het lichaam, vanwege de inname van een kleine hoeveelheid voor onderzoek.